Husene på Myklebust

Tre nesten like hus

Tre nesten like hus
De tre husene på Myklebust er like, men likevel forskjellige.

De er forskjellige på innsiden, med forskjellige rom- og innredningsløsninger, og de er forskjellige på utsiden, med ulike typer kledninger. Samtidig skal dette fremstå som ett prosjekt, og det ligger for eksempel ett materialkonsept til grunn for de ulike kledningene. Det er tatt utgangspunkt i tradisjonell norsk byggeskikk, med referanse til Vestlandet, og til alle tre husene er det valgt kraftige dimensjoner for å gi boligene et rustikt og robust uttrykk.

Klassisk form

Husene har en enkel og klassisk form og representerer en typisk regulert, frittliggende småhustypologi. Den private hagen og innkjørselen vender mot sør. Utsikten er mot nord. Her er det også lagt en skjermende hage, og hagerommene fungerer som romlige forlengelser av boligen. De bidrar også til å skape et
grønt miljø mot gaten.

Fokus på tre

Prosjektet har hatt fokus på tre som byggemateriale. Boligene fremhever og utforsker de ulike treslagenes tekniske og arkitektoniske egenskaper.

God byggeskikk

Målet er at husene skal fremme god byggeskikk og bidra til utviklingen av en nåtidig bygningskultur av høy kvalitet. Husene er robuste og gjenspeiler regional og nasjonal byggetradisjon. Samtidig viser de kontemporær arkitektur gjennom tekniske og arkitektoniske løsninger.

vinduer.jpg

Vinduene

Husene har Gilje vinduer som er blandt de mest energieffektive på markedet i dag. Det er brukt 3-lags glass med en U-verdi på 0,78 W/m2K i gjennomsnitt. Vinduene har en vedlikeholdsvennlig utvendig Alu-kledning. Vinduene mot sør har en elegant løsning med utvendig solskjerming. Takvinduer og –kupler er fra Velux; GGU UKO8 som har 3-lags glass med kryptongass, GGLK med Pyran og G30 glass som bygges i brannklassifisert konstruksjon i Havblikk 45 og 47.

innerdorer.jpg

Innerdørene

De innvendige dørene fra Swedoor/JeldWen er uklassifiserte massive dører med pakning i karm. Dette er et svært effektiv, støydempende tiltak. Overstrømning fra ventilasjonsanlegget går via støydempende ventiler og ikke gjennom spalter i dørterskel. Til badene er luftstrømningen i spalte i terskelen.

ytterdorer.jpg

Ytterdørene

Ytterdørene har en glatt overflate og er levert av Gilje. De er panelt utvendig med termoask.

taket.jpg

Taket

Taket er konstruert med 350 mm S-Bjelken fra Moelven. Det er isolert med Flex Ekstrem 33 fra Rockwool. Det skrå taket er luftet med 48 mm påforing med luftstrøm i fallretningen, mens de flate takene er luftet med 2x48 mm krysslekting. Dette er en trygg løsning med minimal risiko for kondens. Taksteinen er et rent naturprodukt – ubehandlet rød Dantegl fra Lafarge.

Løsningen gir en U-verdi på 0,11 W/m2K. U-verdikravet i TEK10 er 0,13 W/m2K med et minstekrav på 0,18W/m2K.

Fliser på badet, kjøkkenet og i hagestuen

Det ligger både funksjonelle og estetiske betraktninger til grunn for at man har valgt fliser på gulvet, i hagestue/entré og på kjøkkenet. Multikomforthusene skal være robuste, og siden hagestuen brukes som en forlengelse av hagerommet, har man unngått parkett i denne delen av huset.

fliser.jpg

Flisene er Pico fra Mutina. Disse keramiske flisene fremstilles hos en produsent som har svært høye krav til bæredyktighet og miljøvennlighet, og serien har mottatt flere priser for utmerket design. Flisene er i 60x60-format, for å få en rolig overflate med minimale fuger. Fargene er duse og varieres i tråd med øvrig interiør i hver enkelt bolig.

fliser-bad.jpg

På badene er det valgt fliser fra Vitra. Denne flisserien er basert på moduler. På veggene er det brukt en klassisk 15x15 glossy hvit flis. Gulvene varieres med ulike fargede 5x5 og 2,5x2,5 flis. Flisene har et rolig og tidløst arkitektonisk uttrykk.

Designgulv fra Weber

Underetasjen har et Weber Designgulv som krever mindre energi når boligen skal varmes opp. Gulvet har en hard overflate, men det er godt å gå og arbeide på.

designgulv-fra-weber.jpg

Belysning 

I hele huset er det benyttet LED-armaturer av god kvalitet slik at lyskvaliteten opprettholdes. LED innebærer en solid energibesparelse, beregnet til å være opp mot 60 %.

Baderom

  • Baderomsmøblene er fra Atella og Day by Day
  • Day by Day komposittservanter
  • Darling New veggtoalett fra Duravit
  • Onto badekar fra Duravit
  • Skagen skjermvegg fra Macro i 6 mm herdet glass
  • Blandebatterier fra HansGrohe
  • Neo dusjtermostat

Styring

Hele boligen er styrt av et KNX smarthussystem. Dette samkjører boligens funksjoner og styrer lys, varme, ventilasjon, solskjerming, alarm og adgangskontroll. Dette gir maksimal kontroll og minimalt energiforbruk.