Pressemeldinger

Multikomfort-huset nominert til høythengende pris for moderne arkitektur

(Oslo, 9. desember 2014): Optimera og Brødrene Dahls plusshus ved Larvik er nominert til EUs pris for moderne arkitektur – Mies van der Rohe Award 2015. Arkitektkontoret Snøhetta har tegnet huset som skal inspirere norsk byggebransje til miljøvennlig nybygging og rehabilitering.

Multikomfort-huset har vekket internasjonal oppsikt fra lanseringen 17. september i år og er behørig omtalt på arkitektur-nettsteder verden over. Med huset ønsker Optimera og Brødrene Dahl å inspirere VVS-installatører, byggmestere, entreprenører og boligprodusenter til å bygge og rehabilitere miljøvennlig. Plusshuset forsyner seg selv med energi og kan levere overskuddsenergi tilbake til strømnettet eller til lading av en elbil.

Huset presenterer Multikomfort-konseptet med fremtidens byggetekniske løsninger og komfortelementer. Blant kriteriene i konseptet er god design, lønnsomme løsninger, behagelig lys og god støydemping. Interessen for huset når nå nye høyder med nominasjonen for The European Union Prize for Contemporary Architecture – EUs pris for moderne arkitektur som bærer navnet ”Mies van der Rohe Award 2015”.

Prisen ble lansert i 1987, deles ut annethvert år og er samfinansiert av EUs kulturprogram og Fundació Mies van der Rohe (Mies van der Rohe-stiftelsen). Den tildeles arkitektur som utpeker seg gjennom nye ideer og teknologi, og som også kan være av kulturell betydning i utviklingen av europeiske byer.

En stor og meget bredt sammensatt gruppe av uavhengige, europeiske eksperter nominerer kandidater til prisen. Multkomfort-huset har sluppet igjennom det første nåløyet. Evalueringen fortsetter med at juryen i januar 2015 vil presentere en short list med kandidater for nærmere vurdering av et internasjonalt ekspertpanel.

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) var en tysk-amerikansk arkitekt som sammen med Le Corbusier og Frank Lloyd Wright blir sett på som en pionér innenfor moderne arkitektur. Ikke minst vekket van der Rohe stor oppsikt med Barcelona-paviljongen som var det tyske bidraget til Expo 1929.

Brødrene Dahl AS arbeider innenfor kundesegmentene VVS, VA, industri, marine, olje & gass, vannkraft og samferdsel. Konsernet har 1350 medarbeidere og en omsetning på over 6 milliarder kroner. Brødrene Dahl driver virksomhet på 72 steder i Norge og har flere datterselskaper og eksportvirksomhet.

 

Optimera er Norges største aktør innen salg og distribusjon av byggevarer, trelast og interiør med 140 utsalgssteder, 2000 ansatte og nærmere 7 milliarder i omsetning. Virksomheten innbefatter Optimera Proff, Optimera Handel, Optimera Byggsystemer og kjedene Montér, Trend og Byggi. Montér er Optimeras kjedekonsept for gjør-det-selv-markedet, byggmestere og håndverkere. Optimera er en del av det internasjonale konsernet Saint-Gobain som har 193.000 medarbeidere i 64 land og er Europas største distributør av byggevarer. 

For nærmere informasjon, kontakt Stene Bergsløkken i Optimera på telefon 91787830 eller Herman Larsen i Brødrene Dahl på telefon 90142741.