Aktuelt

Multikomfortkonferansen 2016 - Oppsummert

Multikomfortkonferansen 2016 - Oppsummert

Dag Halvorsen i Rørentreprenørene mener vannbåren varme er en naturlig del av fremtidens energieffektive boliger, og fikk støtte både av Skanska og kjendisdesigner Bård Eker da han ba byggebransjen legge profesjonskampen til side og tenke mer på miljø og forbruker.

Det ble på alle måter en oppvarmet debatt da Brødrene Dahl og Optimera inviterte til Multikomfortkonferansen 2016 om fremtidens boliger.

I panelet satt Halvorsen i Rørentreprenørene sammen med Per Jæger i Boligprodusentenes Forening, Rune Stene fra Skanska Teknikk, Marius Holm fra miljøorganisasjonen Zero og Bård Eker.

De ble utfordret på hvordan man kan tilfredsstille strengere miljøkrav når man bygger nytt og rehabiliterer boliger, samtidig som det blir billig nok for de som skal kjøpe – og med fortsatt fortjeneste for de som gjør jobben.

Og som så ofte før sto slaget om vannbåren varme versus elektrisk oppvarming.

- Mange lever fortsatt i en 1970-tallsverden og tror at oppvarming er den største posten på energibudsjettet. Men dette er gått ned for hver Tek. Nå er det tappevann. Og du skal ikke lenger ut fra Oslo enn til Moss før du er på break even når du bygger nye boliger. I Nord-Norge taper du penger i det du flytter inn. Derfor må vi bygge billigere, og da må vi ut med vannbåren varme og fjernvarme. Oppvarmingsbehovet er ikke stort nok for å forsvare kostnaden, sa Per Jæger.

Han fikk umiddelbart svar på tiltale fra Dag Halvorsen i Rørentreprenørene. 

Kan velge hvem du vil tro på

- Uten vannbåren varme og varmepumpe, hvordan skal vi da få ned energiforbruket i tråd med EU-direktivene? Det går ikke, sa Halvorsen.

Han viste også frem regnestykker som gikk i rette med Jægers påstand om at strømprisene vil bli lavere og tilnærmet gratis.

- Når du legger inn nettleien og alle avgiftene, er energiprisen virkelig så lav som det Per Jæger påstår? Enova-sjefen sier han tror tiden med lave strømpriser snart er forbi. Så kan du velge om du vil tro mest på Enova-sjefen eller Boligprodusentens landsforening, sa Halvorsen, og la til:

- Å bruke strøm til oppvarming er som å drikke årgangsvin på nachspiel. 

Vil gjøre det lettere å våge nytt

Spissformuleringen ble tatt godt i mot av de par hundre deltakerne som telte små og store rørleggerforetak og byggmestere. Oppfordringen til samarbeid mellom profesjonene ble tatt opp både av Halvorsen, Niels Lassen i Skanska Teknikk og Bård Eker som etter eget utsagn ”sluttet å tegne hus for 30 år siden fordi han ikke orket å forholde seg til de kommunale greiene”.

Ekers beste råd til rørleggerne og byggmesterne når det gjaldt nye ideer var: Bare gjør det.

- Det er ofte mange gode folk og gode ideer, men der det stopper er ”execution”. Bare gjør det, sa mannen bak blant annet sportsbilen Koenigsegg og Hydrolift-båtene.

- Å gå utenfor standardløsninger kan være krevende både for nybygg og i rehab. Med Multikomfort-konferansen ønsker Brødrene Dahl og Optimera å gjøre det lettere å våge å tenke nytt. I boligmarkedet handler dette i praksis om å foreslå løsninger med godt design, høy komfort og positivt miljøbidrag, der det for håndverkere ligger store muligheter for mersalg og gode referanser, sier Harald Amundsen i Brødrene Dahl.

For ytterligere informasjon, kontakt:

Harald Amundsen
Markedssjef Energi & Klima
Brødrene Dahl AS
E-post: harald.amundsen@dahl.no
Mobil: 95 28 92 20

Herman Larssen
Markeds- og kommunikasjonsdirektør
Brødrene Dahl AS
E-post: herman.larssen@dahl.no
Mobil: 90 14 27 41