Aktuelt

Multikomfort-hus nominert til EU-pris

Multikomfort-hus nominert til EU-pris

Multikomfort-huset har vekket internasjonal oppsikt fra lanseringen 17. september i år og er behørig omtalt på arkitektur-nettsteder verden over. Med huset ønsker Optimera og Brødrene Dahl å inspirere VVS-installatører, byggmestere, entreprenører og boligprodusenter til å bygge og rehabilitere miljøvennlig. Plusshuset forsyner seg selv med energi og kan levere overskuddsenergi tilbake til strømnettet eller til lading av en elbil.

Huset presenterer Multikomfort-konseptet med fremtidens byggetekniske løsninger og komfortelementer. Blant kriteriene i konseptet er god design, lønnsomme løsninger, behagelig lys og god støydemping. Interessen for huset når nå nye høyder med nominasjonen for The European Union Prize for Contemporary Architecture – EUs pris for moderne arkitektur som bærer navnet ”Mies van der Rohe Award 2015”.

Prisen ble lansert i 1987, deles ut annethvert år og er samfinansiert av EUs kulturprogram og Fundació Mies van der Rohe (Mies van der Rohe-stiftelsen). Den tildeles arkitektur som utpeker seg gjennom nye ideer og teknologi, og som også kan være av kulturell betydning i utviklingen av europeiske byer.

En stor og meget bredt sammensatt gruppe av uavhengige, europeiske eksperter nominerer kandidater til prisen. Multkomfort-huset har sluppet igjennom det første nåløyet. Evalueringen fortsetter med at juryen i januar 2015 vil presentere en short list med kandidater for nærmere vurdering av et internasjonalt ekspertpanel.

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) var en tysk-amerikansk arkitekt som sammen med Le Corbusier og Frank Lloyd Wright blir sett på som en pionér innenfor moderne arkitektur. Ikke minst vekket van der Rohe stor oppsikt med Barcelona-paviljongen som var det tyske bidraget til Expo 1929.